Genel Bilgiler

 

DJI_0100.JPG (6.49 MB)

13 Kasım 2009 tarih ve 27405 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2009/15546 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ve 24 Kasım 2009 tarih ve 27416 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2009/15612 Sayılı Bakanlar Kurulu (ek) kararıyla, 18 adet Teknoloji Fakültesi kurulmuştur. Bu kapsamda 2010–2011 eğitim–öğretim yılından itibaren de bu fakültelere öğrenci alınmaya başlanmıştır.

Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, mühendislik eğitimi vermektedir, eğitim dili Türkçedir. Mezunları mühendis unvanını alarak, diğer mühendislik fakültelerinden mezun olan öğrencilerle, imza yetkisi ve diğer yetkiler açısından aynı haklara sahip olmaktadırlar. Mühendislik alanlarıyla ilgili odalara kayıt yaptırabilmektedirler. Marmara Üniversitesi bünyesinde yer alan Mühendislik Fakültesi ise İngilizce dilinde eğitim vermektedir.

Teknoloji Fakültelerini diğer mühendislik fakültelerinden ayıran en temel özellik uygulama odaklı eğitim vermesidir. Teorik derslerin yanında hemen hemen her dersin uygulama-laboratuvar kısmı da mevcuttur. Bu anlamda; el becerisi yüksek veya el becerileri ve uygulama yeteneklerini geliştirmek isteyen, uygulamalı çalışmalara yatkın, proje odaklı çalışmalardan hoşlanan öğrenci adaylarının daha çok tercih edebileceği bir fakültedir.  Fakültemizi diğer mühendislik fakültelerinden ayıran en önemli özelliklerden birisi de; son sınıfa gelen öğrencilerin 2. ve 3. sınıfta yaptıkları, “Yaz Stajı” olarak da isimlendirilen 36x2=72 günlük kısa dönem stajlarına ek olarak, eğitimlerinin 14 hafta süren 7. döneminin tamamını (yaklaşık 3.5 ay), “İşyeri Eğitimi” ya da “İşletmede Mesleki Eğitim(İME)” adı altında endüstriyel kurum-kuruluş ve işletmelerde geçirmeleridir. Öğrencilerin staj dönemleri boyunca SGK işlemleri ve ödemeleri fakültemizce yapılmaktadır. Bu anlamda işyerlerine SGK ödemeleri ile ilgili herhangi bir mali külfet de yüklenmemiş olmaktadır.

Hiç kuşkusuz İME uygulaması sayesinde hem öğrencilerimiz hem de işyerleri açısından olumlu kazanımlar söz konusu olmaktadır. Öğrencilerimiz bu sayede mezuniyet sonrası iş bulma, iş yerini tanıma ve uyum sağlama gibi birçok problemi en düşük seviyede yaşamaktadırlar. İş yerleri de, 14 haftalık uzun dönem staj süresince öğrencilerimizi daha iyi tanımakta ve kıstaslarını sağlayan mezunlarımızın işe alınma aşaması daha kısa sürmektedir.

İME ve staj uygulamaları karşılıklı imzalanan protokol ve ilgili yönergeler kapsamında yürütülmektedir. İME, akademik takvimde belirtilen, derslerin başlangıç tarihinde başlayıp, derslerin sona erdiği tarihte bitmektedir. Öğrenciler ara sınav dönemi haftasında izinli sayılırlar. İME sona erdikten sonra bazı işyerleri öğrencinin mezun olana kadar haftada 1 veya 2 gün işe devam etmesini isteyebilmekte, bu durumda yine SGK işlemleri fakültemizce yapılmak suretiyle öğrenciye “İsteğe Bağlı Staj” imkânı da sağlanmaktadır.

Teknoloji Fakültelerinin öğrenci kaynağı, Genel Lise, Düz Lise veya Anadolu Lisesi olarak isimlendirilen liseler ile, Mesleki Teknik Ortaöğretim Kurumları olan Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleridir. Bilindiği gibi Teknoloji Fakültelerinin açıldığı 2010 yılına kadar, alan katsayı uygulamalarından dolayı MTOK öğrencilerinin mühendislik fakültelerini tercih etmeleri mümkün değildi ve bu konuda büyük mağduriyetler yaşanıyordu. Örneğin teknik lisede veya meslek lisesinde Elektrik Bölümünü bitirmiş bir öğrenci Elektrik Mühendisliğini tercih edemiyordu. Bu durum diğer bütün meslek dalları için de aynıydı. Teknoloji Fakültelerinin açılmasıyla bu soruna bir nebze olsun çözüm bulunmuştur. Kısaca MTOK olarak anılan bu kurumlardan gelecek öğrenciler için toplam kontenjanın %20 ile %25 arası bir kontenjan ayrılmaktadır. 

Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesinde öğrenci alımı yapılan;

  • Bilgisayar Mühendisliği
  • Elektrik-Elektronik Mühendisliği
  • Makine Mühendisliği
  • Mekatronik Mühendisliği
  • Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
  • Tekstil Mühendisliği

olmak üzere 6 bölüm mevcuttur. ÖSYM sıralamalarında fakültemizin puanları, benzer fakültelere ve birçok mühendislik fakültesine göre üst sıralarda yer almakta ve öğrenciler tarafından yüksek oranda tercih edilmektedir.

Fakültemizin güçlü, konusunda tecrübeli, bilgili, ulusal ve uluslararası alanlarda söz sahibi akademisyenlerden oluşmaktadır. Fakültemiz bünyesinde yeni kurulan;

  • Üretim Metalurjisi,İleri İmalat Teknolojileri,
  • MEMS (Mikro ElektroMekanik Sistemler),
  • Biyomedikal Görüntüleme,
  • Görüntü İşleme,
  • Gömülü Sistemler,
  • Yenilenebilir Enerji,
  • Kompozit Malzemeler,
  • Nano Teknoloji,
  • Tekstil ve Yazma Eserler Konservasyon ve Restorasyon AR-GE

laboratuvarları ve mevcut 60 adet laboratuvar ile hem eğitim-öğretim hem de araştırma-geliştirme faaliyetleri sürdürülmektedir. Bu laboratuvarlarda yapılan birçok çalışma ulusal ve uluslararası alanlarda ödül almış bulunmaktadır.

Fakültemiz bünyesinde; Bilgisayar Mühendisliği Kulübü, Elektrik Elektronik Mühendisliği Kulübü, Mekatronik Mühendisliği Kulübü, Marmara IEEE Kulübü, Marmara İnsansız Hava Aracı Kulübü (İHA), Hydro Marmara Kulübü, Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü, Marmara Kariyer ve Gezi Kulübü gibi teknik ve sosyal alanlarda faaliyet gösteren 18 öğrenci kulübü mevcuttur.

 

İLETİŞİM

teknoloji@marmara.edu.tr mail adresinden veya (0216) 777 4000 numaralı telefondan ya da bölümlerimizin iletişim kanallarından Fakültemizle ve Bölümlerimizle ilgili bilgi alabilirsiniz.

BÖLÜMLERİMİZ

1) BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

İletişim     : +90 (216) 777 3801

URL          : http://blm.teknoloji.marmara.edu.tr

 

2) ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

İletişim     : +90 (216) 777 3821

URL          : http://elm.teknoloji.marmara.edu.tr

 

3) MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

İletişim     : +90 (216) 777 3861

URL          : http://mam.teknoloji.marmara.edu.tr

 

4) MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

İletişim     : +90 (216) 777 3901

URL          : http://mrm.teknoloji.marmara.edu.tr

 

5) METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

İletişim     : +90 (216) 777 3931

URL          : http://mlm.teknoloji.marmara.edu.tr

 

6) TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

İletişim     : +90 (216) 777 3961

URL       : http://tem.teknoloji.marmara.edu.tr

 


Bu sayfa Teknoloji Fakültesi tarafından en son 19.10.2023 15:47:08 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM