Cumhurbaşkanımızın Teşrifleriyle Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi Temel Atma Törenini Gerçekleştirdik

İlk etap dahilinde Teknoloji Fakültesi ve Mühendislik Fakültemizin taşınacağı yeni binalarımızın temeli atıldı.

Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi temel atma töreni 29 Kasım Cuma günü, Başıbüyük Maltepe’de gerçekleştirildi.

Marmara Üniversitesi’ne devredilen 245 hektarlık eski Kenan Evren Kışlası arazisi üzerine inşa edilecek Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi; şehir merkezine yakın, toplu taşıma ve raylı sistemlerle bağlantılı olacak. Doğa ile uyumlu ve öğrenci merkezli olması planlanan kampüsümüzün tasarımında ve binaların iç düzenlenmesinde Türk Mimarisinden ilham alınarak “avlu merkezli yapılar” formu uygulanacak.

Temel atma törenine, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Sayın Hulusi Akar, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. M. Muharrem Kasapoğlu, Meclis Eski Başkanı Binali Yıldırım, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar başta olmak üzere çok sayıda üst düzey bürokrat ve yetkili katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende, üniversite tanıtım filminin izlenmesini takiben Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar törenin açılış konuşmasını yaptı.

Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar konuşmasında; Recep Tayyip Erdoğan Külliyesinin 136 yıllık üniversite tarihimiz açısından büyük bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Özvar, "Bu arazi üzerinde, üniversitemizin İstanbul'un çeşitli ilçelerine dağılmış birimlerini tek bir çatı altında toplamak mümkün olacaktır" dedi.

Rektörümüz Özvar "Medeniyetimizin klasik mimari çizgi ve anlayışlarından ilham alan ve aynı zamanda modern üniversite yapılarının temel özelliklerini yansıtan bir sentez ile kurgulanan külliye projemiz, yatay mimarinin en güzel örneklerden biri olacağına inandığını” dile getirdi.

Yeni külliyenin içinde bulunduğu topografya ile fiziksel uyum içinde, kendi kendine yeterli, sıfır atık üreten ve yeşil dokunun hakim olacağını ifade eden Özvar, “külliyemiz tamamlandığında, İstanbulumuzun da çehresine bir güzellik katacağına inanıyoruz" dedi.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, külliyenin ülkeye, kente ve üniversiteye hayırlı olmasını diledi. Ülkenin en köklü yükseköğretim kurumlarından Marmara Üniversitesi’nin yeni külliyesiyle çok daha güçlü hale geleceğine inandığını belirten Erdoğan, kökleri 1983'e kadar giden üniversitenin halen 5 ayrı dilde eğitim öğretim faaliyetleriyle dünya çapında marka olma yolunda ilerlediğini söyledi.

İnşa edilecek külliyenin üniversiteyi hedeflerine bir adım daha yaklaştıracağını dile getiren Erdoğan, "İnşallah bu üniversitemiz yanında ilkokul, ortaokul, lisesiyle birlikte çok daha anlamlı hale gelecektir. Bunu özellikle de tercih ettik, zira bu çevrede üniversitemiz için bir mütemmim cüz diyebileceğimiz ilkokul, orta, lise bu yok. Ama şimdi üniversitemizle birlikte ilkokul, ortaokul ve lisenin de burada da olması buraya çok büyük bir anlam, çok büyük bir güç katacaktır. Konumu ve mimarisiyle tarihimize, kültürümüze, medeniyetimize yakışır bu eserin üniversitemize kazandırılmasında emeği geçen ve geçecek olan herkese şimdiden teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şimdi ise farklı bir mekana taşınıp buranın tamamıyla Marmara Üniversitesi ki ismiyle müsemma olacak, Marmara'ya, Marmara Denizi'ne hakim bir noktada olması gerçekten buraya çok çok farklı bir güç katacaktır" ifadesini kullandı.

Tören, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Sayın Hulusi Akar, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. M. Muharrem Kasapoğlu, Meclis Eski Başkanı Binali Yıldırım, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, TOKİ Başkanı Ömer Bulut başta olmak üzere çok sayıda üst düzey bürokrat ve yetkilinin birlikte temel atma butonuna basması ile son buldu.

15.jpg (391 KB)

14.jpg (302 KB)