Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğrencilerimizin tasarımı : Kuvöz Kalibratörü UME işyeri eğitimi sunumu

Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü olarak ilk mezunlarımızı verdiğimiz 2016-2017 akademik yılından itibaren işbirliği içinde bulunduğumuz TUBİTAK UME Medikal Metroloji Laboratuvarında İşyeri Eğitimini tamamlayan öğrencilerimiz son günlerinde UME Enstitü Müdür Teknik Yardımcısı  Doç. Dr. Ramiz HAMİD in de yer aldığı geniş bir katılımcı grubu önünde,  üzerinde çalıştıkları projeler hakkında sunumlarını başarılı bir şekilde gerçekleştirdiler. İşyeri eğitimlerini tamamlayan öğrencilerimize bu fırsatı tanıyan ve böyle güzel bir organizasyonu düzenleyen başta Başuzman Baki Karaböce olmak üzere tüm Medikal Metroloji Laboratuvarı çalışanlarına teşekkür ederiz.

Öğrencilerimizden Ramazan Sayan ve Büşra Başda, yenidoğan yoğun bakım servislerinde kullanılan kuvözlere ait fonksiyonların doğru çalıştığını tespit etmek amacıyla bir kuvöz kalibratörü tasarlamışlarıdır.  Bu tasarımda IEC 60601-2-19:2009 standardına uygun olacak şekilde ses ve basınç düzeyi, ışık şiddeti, oksijen yoğunluğu, nem yüzdesi, 6 farklı noktadan sıcaklık ölçümü bulunmaktadır. Geliştirdikleri  bilgisayar arayüzü ile  kuvözün kalibrasyonu, IEC 60601-2-19:2009 standardına göre yapılması gereken testler ve tüm ölçüm sonuçların kaydedilmesi sağlanmaktadır.

Yine aynı süreçte el titremesi sonucu yemek yemede zorluk çeken hastalar için Parkinson kaşığı tasarımına başlamışlar; kaşığın sabit bir konumda kalabilmesi için elektronik donanım yapısını oluşturmuşlardır.  Kaşığın sabit konumda kalmasının yanında, hastalığın seyrinin tespiti için hastanın elindeki titreme açısı kaydedilmiştir. Parkinson kaşığı ile ilgili çalışmalar halen devam etmektedir.

Doğukan Köse ve Burak Sarı ise Medikal alanda 60-250 oC  sıcaklık aralığında, hava geçirmez özelliklere sahip; ısıtma, kurutma, bakteri kültürü için uygun ısıl şartları sağlayan ve sterilizasyon amacıyla da kullanılan etüvler için bir sıcaklık doğrulama sistemi tasarımı üzerinde çalışmışlar; çoklu noktadan ölçtükleri sıcaklık verilerini kabin dışına kablosuz olarak aktarmayı başarmışlardır.

tubitak1.jpg (148 KB)

tubitak2.jpg (167 KB)