Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi 12.02.2021 tarihinde saat 10:30 da BESİAD Bağlantı Elemanları Sanayici ve İşadamları Derneğini ağırladı

Üniversite Sanayii işbirliği kapsamında Fakültemizi ziyaret eden BESİAD Bağlantı Elemanları Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Sekreteri Semih ÖZÖLÇER, Dernek Yönetim Kurulu Sekreter Üye Mustafa Tolga KARAAĞAÇLI’nın hazır bulunduğu toplantıda Fakültemizi temsilen Dekanımız Prof.Dr. Hasan ERDAL, Dekan Yardımcısı Prof.Dr. Mustafa AY, Fakülte Sekreteri Recep AKYOL, Fakülte Tanıtım ve Sanayii Koordinatörlüğü özel kalemi Ayser AYDOĞDU katılımda bulunmuşlardır.

Gerçekleştirilen toplantıda Üniversite Sanayii işbirliğinin fiili olarak hayata geçirilmesi ve öğrencilerimizin Staj,İşyeri Eğitimi ve İstihdamına yönelik protokol ve antlaşmalar değerlendirildi.

Besiad 93 üye firması ile sektörün %70 ine hitap eden senede %9 büyüme hızına sahip yapısıyla Hammadde Üretimi,Direkt Üreticiler,Yan Sanayii Kuruluşları,İthalat Grubu ve Kaplama ve ısıl işlem alanlarında faaliyet gösteren firma yapılarına sahiptir.

Mercedes,Hyundai gibi firmaların tedarik zincirlerini yurt dışından ithalat la yürütmeleri yanında Fiat gibi firmaların da Çinden direk ithalat yaparak üretimlerini gerçekleştirmeleri ithalat rejiminin ana yapısını oluşturmaktadır.

Ticarete Bakanlığı bünyesinde Faaliyet gösteren sektör Orta Düşük sınıf kategorisinde sınıflandırılmaktadır.Yıllık gerçekleştirilen 650 bin ton üretimin yaklaşık 140 bin tonu ihraç edilmektedir.

Ürünlerin montaj aşamasında yüzdesel oranı bilinemese de Otomotivde %07 Beyaz Eşyada ise %01,5 oranında kullanıma sahiptir.

Sektör sorunları arasında aşağıdaki başlıklar ön plana çıkmaktadır.

-Çinden alınan Üretim Makinaları eskimiştir.

-Kalifiye eleman eksikliği çok fazladır.

-Üretim halen ikinci emekliliğine gelmiş tecrübeli ustalarla yürütülmektedir.

-Üretim makinalaşmasına rağmen kontrol ve üretim aşamasında el becerisi isteyen bir yapıdadır.

Küçük Endüstri Meslek Lisesinde MEB ile yapılan protokol kapsamında MEGEP Projesi ile Almanya eğitimli eğiticilerle başlayan serüven meslek liselerine olan ilgi azlığı, eğitim yapısı ve politik değişimlerle son bulmuştur.

Metalurji eğitimine öğrenci bulunamaması ve pandemi süreci de sektörün meslek liseleri ile olan bağını ortadan kaldırmıştır.

Arge merkezi olan bir çok üye firma bulunmakta ,çalışma alanı olarak da Metalurji ağılık kazanmaktadır.İTÜ ile Çelik İhracatçıları Birliğinin ortak çalışmaları bulunmaktadır.

Sektör alan olarak ısıl işlem,Kimya,Galvanoteknik,krom kaplama ve nikel bakır alaşımlarla çalışmaktadır.

Fakültemizle Bağlantı elemanları sektörünün ortak yürütebilecekleri alan olarak aşağıdaki hususlarda mutabakat sağlanmıştır.

-Ortak İşyeri Eğitimi Staj konusunda işbirliği yapılabilir.

-Arge hususunda çalışmalar yapılabilir.

-Fakültemize Yönetim kurulu ve önde gelen firmalarla bir gezi yapılabilir.

-Teknik Gezilerimiz için üye firmalarla işbirliği yapılabilir.

 

Bağlantı Elemanları Sanayici ve İşadamları Derneğini Üniversite Sanayii işbirliğine verdikleri destek için kutlar ,ileriki dönemlerde işbirliği alanlarımızın artırılmasını temenni ederiz.

Teknoloji Fakültesi  Dekanlığı

BESİAD 1.jpg (177 KB)

BESİAD 3.jpg (123 KB)

HIZLI ERİŞİM